چرا نتانیاهو تصمیم گرفت یوآو گالانت را برکنار کند؟

تنش‌ها بین نخست‌وزیر و وزیر دفاع اسرائیل ماه‌ها است که افزایش یافته و شکاف‌های درون دولت بر سر تاکتیک‌های نظامی نمایان شده است

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، عصر سه‌شنبه پنجم نوامبر (پانزدهم آبان) در اقدامی غیرمنتظره، اعلام کرد که یوآو گالانت، وزیر دفاع، را از سمتش برکنار می‌کند.

این تصمیم در حالی است که یوآو گالانت، ژنرال باسابقه ارتش اسرائیل، در مدیریت جنگ ۱۳ ماهه غزه جدیت زیادی از خود نشان داد و در عین حال تلاش کرد از طریق ارتباط با متحدان بین‌المللی از جمله لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، نفوذش را بر سیاست‌های دفاعی اسرائیل افزایش دهد.

به گزارش اورشلیم پست، پس از برکناری گالانت، بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائيل، با انتشار متنی این اتفاق را تبریک گفت. او نوشت: «تصمیم به اخراج گالانت را به نخست‌وزیر تبریک می‌گویم. با گالانت نمی‌توان به پیروزی مطلق دست یافت و نخست‌وزیر به‌درستی او را از سمتش برکنار کرد.»

در ادامه، گالانت هم با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که ماموریت او در زندگی امنیت اسرائیل بوده است و خواهد بود.

در پی برکناری یوآو گالانت، گروهی از مخالفان جنگ با برگزاری تجمعی اعتراضی بزرگراه ایالون در تل‌آویو را مسدود کردند. آن‌ها معتقدند که این اتفاق می‌تواند جنگ غزه را طولانی‌تر کند و وضعیت گروگان‌ها را به خطر بیندازد.

چرا نتانیاهو گالانت را اخراج کرد؟

بنیامین نتانیاهو در زمان اعلام تصمیمش برای برکناری گالانت به «بحران اعتماد» و اختلاف‌های راهبردی اشاره کرد. دفتر نتانیاهو هم اعلام کرد که گالانت با ادامه کارزار تهاجمی علیه حماس بدون اهداف مشخص، مخالف بوده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

یوآو گالانت از هدف نتانیاهو برای «پیروزی مطلق» انتقاد و استدلال کرده بود که زیاده‌خواهی نتانیاهو درگیری را بدون تضمین آزادی گروگان‌های اسرائیلی، طولانی‌تر می‌کند.

بر اساس گزارش‌ها، اعلام عمومی این اظهارات و علنی شدن اختلاف‌ در داخل دولت، موجب نارضایتی نتانیاهو شد و ادعا کرد که چنین اقدام‌هایی دشمنان اسرائیل را تقویت می‌کند.

خبرگزاری فرانسه نیز نوشته که نتانیاهو و گالانت بارها بر سر حمله تلافی‌جویانه اسرائیل علیه حماس در هفتم اکتبر سال گذشته درگیر شده‌اند.

به‌رغم گزارش‌ها مبنی بر اختلاف‌نظر میان نتانیاهو و گالانت از سال گذشته، اورشلیم پست نوشته که تنش‌ها بین این دو مقام اسرائيلی در ماه‌های اخیر افزایش یافته و اختلاف‌ها درون دولت اسرائیل را بر سر تاکتیک‌های نظامی و دیپلماتیک را آشکار کرده است.

به نوشته اورشلیم پست، رویکرد عمل‌گرایانه گالانت تلاش‌های دیپلماتیک برای بازگرداندن گروگان‌ها به خانه را در اولویت قرار می‌داد، در حالی که نتانیاهو و اعضای ائتلاف راست افراطی صرفا طرفدار راه‌حل نظامی‌ بودند. متحدان نتانیاهو موضع گالانت را تضعیف‌کننده موضع دولت و نشانه عقب‌نشینی از تصمیم سازش‌ناپذیری با حماس می‌دانستند.

این تغییر چه اهمیتی دارد؟

برکناری گالانت اختلافات داخلی در دولت اسرائیل را در این مقطع حساس از جنگ در غزه آشکار کرد.

اورشلیم پست می‌نویسد که دیدگاه متعادل‌ گالانت در مقابل رویکرد تندرو نتانیاهو نقشی توازن‌دهنده داشت و خروج او از دولت می‌تواند راه را برای سیاست‌های تهاجمی‌تر اسرائیل هموار کند.

برکناری گالانت نگرانی‌هایی هم در مورد ثبات ائتلاف دولت ایجاد کرده، زیرا دولت نتانیاهو  بر سر مدیریت جنگ با مخالفت‌هایی فزاینده مواجه است.

در عین حال، برخی کارشناسان هم می‌گویند که خروج گالانت می‌تواند تمرکز نظامی شدیدتری در غزه ایجاد کند و تاکید می‌کنند که فرصت‌ها برای تعامل دیپلماتیک با هدف مذاکره به منظور آزادسازی گروگان‌ها احتمالا کاهش خواهد یافت.

واکنش‌ها به برکناری گالانت

واکنش‌های داخلی به برکناری یوآو گالانت متفاوت بوده است. اعضای ائتلاف راست افراطی از این تصمیم استقبال و استدلال کرده‌اند که موضع گالانت مانع پیشرفت در دستیابی به اهداف جنگ شده است. در عین حال انتقادهایی نیز وجود داشته و برخی مقام‌های اسرائیلی گفته‌اند که این تصمیم نتانیاهو سیاسی و به دلیل ماندن بیشتر در قدرت بوده است.

افکار عمومی اسرائیل نیز از یک‌ سو از تاثیر این موضوع بر جنگ غزه و از سوی دیگر جنگ داخلی بر سر قدرت در دولت که می‌تواند بر امنیت اسرائیل و وضعیت گروگان‌ها اثر بگذارد، نگران‌اند.

نتانیاهو پس از برکناری گالانت اعلام کرد که یسرائیل کاتز، وزیر خارجه سابق و متحد نزدیکش، را به عنوان وزیر دفاع منصوب می‌کند.

دیدگاه‌های کاتز به راهبرد جنگی نتانیاهو نزدیک است و انتصاب او تلاشی برای تحکیم رویکرد تندرو دولت اسرائیل در جنگ غزه و حفظ ثبات در داخل ائتلاف در نظر گرفته می‌شود.

بیشتر از جهان